Magnificat de Bach

Categoria: 
Magníficat amb Camerata del Penedès

Aquest passat diumenge 9 de febrer de 2020, la Polifònica de Vilafranca va interpretar el Magnificat de Bach de la mà de l'orquestra Camerata del Penedès i sota la direcció de Pep Prats, en ocasió de l'estrena de la recent formada orquestra.

El Magníficat és un himne cristià atribuït a Maria que es canta o es recita sovint en els serveis litúrgics. En l'Església Catòlica Romana forma part integrant de l'ofici de vespres i en l'Església Anglicana forma part de la pregària del vespre. A les Esglésies Catòliques Orientals s'acostuma a cantar durant l'ofici de matines del diumenge. El tema del poema és la joia de Maria per l'encarnació de Jesús. Malgrat que el càntic original es troba en grec a l'Evangeli de Sant Lluc, és més habitual cantar-lo o recitar-lo en llatí o en la traducció a la llengua pròpia dels fidels. El poema ha estat musicat per molts compositors clàssics, dels quals les versions més conegudes són potser les que apareixen a les Vespro della Beata Vergine de Claudio Monteverdi i el Magníficat BWV 243 de Johann Sebastian Bach. 

El Magníficat en re major, BWV 243, és una de les grans obres vocals de Johann Sebastian Bach. Va ser publicada el 1733 i està escrita per a cor a cinc veus i orquestra i destinada per a la festa de la visitació de la Verge Maria el 2 de juliol.

Es tracta de fet d'una re-escriptura d'un primer Magníficat (BWV 243a), escrit en mi bemoll major, per al servei litúrgics de Nadal de 1723, en el qual Bach va eliminar alguns cors i va transportar l'obra a la tonalitat de re major que, entre altres coses, és més adequada per a una millor sonoritat de les trompetes.

El Magníficat és una de les poques peces musicals del compositor basada en un text en llatí. La Missa en si menor és l'altra gran obra de Bach sobre text llatí i, com el Magníficat, també està escrita per a cinc veus. 

L'obra està dividida en dotze parts, totes elles vocals. Hi ha 5 àries dedicades a cada una de les 5 veus, un duet, un trio i 5 números dedicats al cor. La seva execució dura aproximadament 30 minuts.

  1. Magnificat anima mea Dominum (cor)

  2. Et exultavit spiritus meus (soprano I)  

  3. Quia respexit (soprano II)

  4. Omnes generationes (cor)

  5. Quia fecit mihi magna (baix)

  6. Et misericordia  (contralt i tenor)

  7. Fecit potentiam (cor)

  8. Deposuit potentes (tenor)

  9. Esurientes implevit bonis (contralt)

  10. Suscepit Israel (soprano I, soprano II, contralt)

  11.  Sicut locutus est (cor)

  12. Gloria Patri (cor)