La Polifònica sedueix Flandes

Categoria: 

La coral de visita a terres belgues va recollir una bona ovació en el concert que dimarts va oferir a la ciutat de Gant

 

El tòpic diu que clavar una pica a Flandes és assolir una fita que semblava boi impossible, però el cert és que a la Polifònica de Vilafranca no li va caldre apel·lar a l’heroisme per posar-se el públic flamenc a la butxaca. La coral vilafranquina, dirigida per David Hernández, en va tenir prou fent allò que sap fer: cantar. Cantar i donar sentit a allò que es canta, dotar d’expressió paraules i harmonies i traslladar al públic l’esperit amb el qual van ser concebudes les cançons del repertori.

Per al concert celebrat dimarts de la setmana passada a la monumental església de Sant Nicolau, a la ciutat de Gant, la Polifònica va recórrer al seu fons d’armari –té més de 600 obres al seu repertori- per combinar un programa que conjugava cançons populars, com ara El testament d’Amèlia o L’hereu Riera, i obres d’autors de diverses èpoques com ara Són tus bellos ojos (Joan Cererols), Prado Verde y Florido (Francisco Guerrero), El cant de la verge (Benjamin Britten) o L’Ave Maria d’Eduard Vila, director adjunt de la coral vilafranquina.

 

Una cançó en neerlandès

La vetllada, que a la part central va tenir un interludi d’orgue a càrrec del mateix Vila que va interpretar Paso a dos del català Narcís Casanovas i Offertoire del belga Jacques Nicolas Lemmens, va culminar amb la interpretació d’Als ick U vinde (Adéu, germà meu) del compositor flamenc del Renaixement, Hubert Waelrant. I com a premi a la feina ben feta, una llarga ovació a càrrec del centenar de persones que omplien una de els naus de l’església, situada al carrer de Catalunya de la ciutat flamenca. I en la memòria, sens dubte, el concert celebrat 45 anys abans a Brusel·les, quan després d’interpretar L’elegia d’un rosa, l’autor del text, l’insigne poeta Josep Carner, que era present a l’audició, es va adreçar als membres de la coral i els va exhortar tot dient: “Cantaires, canteu i canteu bé que així també serviu Catalunya”. Com a propina la Polifònica de Vilafranca va oferir Muntanyes regalades i Aubada. Val a dir que la presentació de la coral i del concert al públic flamenc va ser possible gràcies als bons oficis del vilafranquí Fèlix Torres, excantaire de la Polifònica i resident a Flandes de fa vuit anys, qui va ser l’encarregat d’anar presentant el programa.

El concert de dimarts passat va ser una part del viatge que la Polifònica de Vilafranca va fer al llarg de tota la setmana passada per terres de Flandes. Així, els 24 cantaires i 15 acompanyants que formaven l’expedició van visitar Gant, Bruixes, Brusel·les, Malines, Anvers i Lovaina, unes ciutats captivadores que han sabut conservar pràcticament intacte el seu ric patrimoni arquitectònic d’origen medieval.

 

Jordi Romeu

 

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de spam.