Maria Rosa Juncosa, la fundadora de la coral

Maria Rosa Juncosa Llagostera (1925-2022) va néixer a Vilafranca del Penedès el 1925, de pares vilanovins. Va inicar la formació musical amb Dolors Calvet i, més tard, quan estudiava interna en un col·legi a Tarragona, va interessar-se per la música coral amb les classes de direcció i cant gregorià de mossèn Tàpias, director del cor del seminari tarragoní. Quan va tornar a Vilafranca, va acabar la carrera de música al Conservatori del Liceu de Barcelona.
Integrant del cor de noies de les Filles de Maria, va impulsar la creació del Cor Nadalenc, amb incorporació de veus masculines, per tal de fer cantades pels volts de Nadal. I així es creava el que avui coneixem com a Polifònica de Vilafranca.
Maria Rosa Juncosa la va dirigir els primers anys, fins que les cirsumstàncies familiars van fer que hagués de traspassar la batuta a Josep Anton Huguet. Va participar activament en el cor durant una bona colla d'anys.
M. Rosa Juncosa, casada amb Fèlix Senabre, químic i també cantaire, amb qui van tenir cinc fills, va dedicar-se professionalment al negoci familiar de la tintoreria (encara avui en activitat al centre de Vilafranca) i a la música per passió. Un dels seus nets recorda que, ja de molt gran, la memòria li fallava però si li xiuxiuejava una tonada, en recordava perfectament la melodia, el títol i l'autor i fins i tot feia broma amb l'afinació.
«La música [...] t’acompanya en el dolor i t’acompanya en els moments de felicitat. Les circumstàncies de la vida són més portables quan tens la música que et fa de suport.»

Maria Rosa Juncosa
Dècada dels 50