Una mica d'història: El Cant del Aucells
En el facsímil hi surt el nom de Carles III. Es tracta òbviament de l'arxiduc Carles d'Àustria (1685-1740), que hauria estat rei d'Espanya amb aquest nom i número, com diu la cançó, i com desitjaven majoritàriament els catalans. Però ja sabem com va acabar la Guerra de Successió...
No confondre doncs amb Carles III (1716-1788), fill de Felip V, que va ser rei d'Espanya de 1759 a 1788, i que com a bon Borbó, va perseguir la llengua catalana amb la imposició del castellà al sistema escolar:
Dues disposicions -la Real Cédula del 23 de juny de 1768, i la Real Cédula de 10 de març de 1770- estableixen que tota l'educació escolar es farà "únicamente en lengua castellana" a tots els territoris de la península i Ultramar, i advertia que tots els idiomes que no fossin el castellà serien perseguits arreu de l'Imperi. En aquesta línia, al cap de poc, la imposició oficial de l'espanyol continuaria el 1772, mitjançant una "Real Cédula" que fa obligatori que "todos los mercaderes y comerciantes mayoristas y al menudeo traigan los libros de contabilidad en castellano".
Ultra l'interès històric, fixeu-vos en la informació ornitològica que ens dona la cançó: més de 20 espècies d'ocells hi són esmentades: Tort (=Tord), Àliga, Rossinyol, Cadernera, Pardal, Perdigot, Calandré (=Calàndria), Cruixidell, Passarell (= Passerell), Colom, Canari, Verdum, Merla, Gafarró, Esparver, Flaysà (=Faisà), Estornell, Lluer, Pinsà, Bitxac, Oriol i Cotoliu. El nom Bort no fa referència a cap ocell sinó que és una manera despectiva d'anomenar Felip V, mentre que el nom Crachs fa referència als francesos.
Com a curiositat podem dir que l'arxiduc Carles és contemporani de Bach i Händel (tots tres van néixer el mateix any), o del català Francesc Valls.
Xavier Cervera
Afegeix un nou comentari